Onderzoek

Hysterosalpingografie (HSG)

Dienst:

Gynaecologie

Hysterosalpingografie, vaak afgekort als HSG, is een diagnostische medische procedure die wordt gebruikt om de gezondheid van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders te evalueren. Dit gebeurt door een speciale röntgenfoto te maken nadat een contrastvloeistof in de baarmoeder en eileiders is ingebracht.

HSG wordt vaak uitgevoerd om de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen te onderzoeken. Het kan helpen bij het identificeren van afwijkingen in de baarmoeder, zoals vleesbomen of poliepen, en het controleren of de eileiders open zijn. Deze informatie is waardevol voor vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden of die herhaalde miskramen hebben ervaren.

Er is meestal enige voorbereiding vereist voor HSG. Je arts zal je adviseren over de timing van de procedure in overeenstemming met je menstruatiecyclus. Het is mogelijk dat je een lichte pijnstiller krijgt voorgeschreven om eventueel ongemak te verminderen.

Tijdens HSG lig je op een onderzoekstafel, vergelijkbaar met een gynaecologisch onderzoek. Een dunne katheter wordt in de baarmoederhals ingebracht, gevolgd door de injectie van contrastvloeistof. Deze vloeistof verspreidt zich door de baarmoeder en eileiders, en röntgenfoto's worden genomen om de doorgankelijkheid te controleren.

Na HSG kun je meestal je normale activiteiten hervatten. Sommige vrouwen ervaren lichte spotting en milde krampen, maar dit verdwijnt doorgaans snel. De beelden worden beoordeeld door een specialist, die de resultaten met je zal bespreken en eventuele vervolgstappen zal aanbevelen.

Indien je vragen hebt over HSG of je wilt meer informatie over deze procedure in je specifieke situatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met je behandelend arts of gynaecoloog. Ze zijn er om je te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!