Behandeling

Inhalatietherapie

Inhalatietherapie is een behandeling voor ademhalingsaandoeningen waarbij medicijnen via inhalatie worden toegediend. Deze therapie is effectief bij het beheersen van symptomen en het verbeteren van de ademhaling.

Inhalatietherapie wordt vaak gebruikt bij aandoeningen zoals astma, COPD, cystische fibrose en andere longaandoeningen. Het helpt medicijnen direct naar de luchtwegen te brengen, waar ze het meest nodig zijn.

Er zijn twee hoofdtypen inhalatietherapie:

  1. Verstuivers: Deze zetten vloeibare medicijnen om in nevel, zodat ze kunnen worden ingeademd via een masker of mondstuk. Dit is vaak handig voor jonge kinderen en ouderen.
  2. Inhalators: Deze apparaten leveren medicijnen in poedervorm of als een aerosol in doses die je kunt inhaleren. Er zijn verschillende soorten inhalatoren, waaronder dosisaërosolinhalatoren (MDI's) en droogpoederinhalatoren (DPI's).

Het correct gebruiken van je inhalator of vernevelaar is van cruciaal belang voor een effectieve behandeling. Volg de instructies van je zorgverlener zorgvuldig en oefen met je inhalatietechniek om ervoor te zorgen dat je de medicijnen op de juiste manier inneemt.

Inhalatietherapie heeft verschillende voordelen, waaronder snelle verlichting van symptomen, minder bijwerkingen dan sommige andere toedieningsvormen van medicijnen, en de mogelijkheid om specifieke medicijnen te richten op de luchtwegen.

Als je inhalatietherapie gebruikt, is het belangrijk om een routine te ontwikkelen en je inhalator of vernevelaar regelmatig schoon te maken volgens de instructies van je zorgverlener. Blijf ook in contact met je zorgverlener om de effectiviteit van je behandeling te bespreken.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!