Behandeling

Kaakbeenreconstructie

Een stevig en duurzaam bouwwerk begint altijd met een doordachte planning. Hetzelfde geldt voor implantaatwerk. Uiteindelijk is een huis slechts zo sterk als zijn fundamenten. Wanneer beeldvorming aantoont dat er onvoldoende bot aanwezig is om één of meerdere implantaten in de boven- of onderkaak te plaatsen, kunnen verschillende technieken worden gebruikt om dit probleem op te lossen. Afhankelijk van de omstandigheden en je persoonlijke voorkeur kan kunstbot of lichaamseigen botweefsel worden gebruikt.

Wanneer een tand wordt verwijderd, begint het bot op die plek langzaam te slinken. Dit is een natuurlijk proces omdat het bot zijn functie verliest als er geen tand meer is om op te steunen. De kaak kan hierdoor smaller en korter worden. Daarom zal bij het opstellen van een behandelplan eerst worden gecontroleerd of er voldoende bot aanwezig is om een implantaat te plaatsen. Dit gebeurt meestal met behulp van een 3D-scan.

  • Herstel met Kunstbot: Gelukkig is voor het herstel van de kaak vaak geen grote hoeveelheid bot nodig. De chirurg kan vaak kunstbot of bot van een botbank gebruiken. Het voordeel hiervan is dat er geen lichaamseigen botweefsel van elders in je lichaam hoeft te worden gehaald, wat het herstelproces minder belastend maakt. Vaak kan de chirurg samen met het botherstel ook meteen de tandvervangende implantaten plaatsen. Het nadeel is dat kunstbot wat langer nodig heeft om goed te hechten dan lichaamseigen botweefsel, dus het kan even duren voordat je een nieuwe tand, brug of prothese kunt laten maken bij de tandarts.
  • Herstel met Lichaamseigen Botweefsel: Bottransplantatie met je eigen botweefsel was vroeger de standaardmethode om botdefecten te herstellen. Door verbeteringen in kunstbottechnieken is dit nu minder vaak nodig. Als echter grote delen van de kaak moeten worden hersteld, is lichaamseigen bot nog steeds een goede optie. Kleine stukjes bot kunnen veilig worden verwijderd uit de boven- of onderkaak, vaak achter de verstandskiezen, of zelfs uit de heupkam of het schedeldak. Dit bot wordt vermengd met kunstbot en vervolgens met schroeven aan de kaak bevestigd, zodat het na enkele maanden goed kan vastgroeien.

Of implantaten meteen kunnen worden geplaatst, wordt bepaald op basis van klinisch en radiografisch onderzoek en kan variëren. Bijkomend voordeel van botreconstructie is dat de gezichtsspieren en de huid beter worden ondersteund, wat uiteindelijk kan resulteren in een jeugdiger uiterlijk.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!