Aandoeningen

Kaakcyste

Een kaakcyste kan ontstaan wanneer de tandzenuw afsterft, bijvoorbeeld door een diep tandbederf in een kies. In dit geval zal je tandarts de tand ontzenuwen, waarbij de dode tandzenuw wordt verwijderd via een klein gaatje in de kies. De ruimte binnenin de tand wordt dan opgevuld met een rubberachtig materiaal, meestal een effectieve behandeling.

Soms kan er echter een ontsteking of cyste ontstaan aan de punt van de tandwortel, zelfs na een ontzenuwingsbehandeling. In dat geval is herbehandeling, waarbij de ontzenuwingsprocedure wordt herhaald, meestal de eerste keuze.

In sommige gevallen moet de punt van de tandwortel, samen met de ontsteking of cyste, chirurgisch worden verwijderd. Dit gebeurt wanneer het zenuwkanaal niet meer toegankelijk is, bijvoorbeeld nadat een stifttand is geplaatst, of wanneer een cyste niet krimpt na een succesvolle ontzenuwing. Deze ingreep wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt meestal slechts een half uurtje.

Je tandarts en kaakchirurg werken samen om ervoor te zorgen dat je mondgezondheid wordt behouden en eventuele problemen met je tanden of kiezen effectief worden behandeld.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!