Behandeling

Kaakosteotomie

Kaakosteotomie, ook bekend als kaakchirurgie, is een effectieve oplossing voor verschillende kaakproblemen die de functie en esthetiek van je gezicht kunnen beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten kaakosteotomie, elk ontworpen om specifieke problemen aan te pakken. Hier bespreken we drie veelvoorkomende toepassingen van kaakosteotomie.

  • Te Kleine of Te Grote Kaak: Een goede balans tussen je boven- en onderkaak is essentieel voor zowel functie als uiterlijk. Als je kaak te klein of te groot is in verhouding tot de andere kaak, kan dit leiden tot kauwproblemen, spraakmoeilijkheden, pijnklachten in de kaakgewrichten en esthetische zorgen. Correctieve kaakchirurgie, vaak in samenwerking met een orthodontist, kan de balans herstellen en je een gezonde kaakverhouding geven.
  • Beetafwijkingen en Afwijkende Kaakstand: Beetafwijkingen en afwijkende kaakstanden kunnen problemen veroorzaken zoals kauwproblemen, mondhygiëneproblemen, overmatige slijtage van tanden en zelfs luchtwegproblemen. Vroege correctie is vaak beter dan latere correctie. Kaakosteotomie, in combinatie met orthodontische behandeling, kan de balans herstellen en ernstige snurk- en luchtwegproblemen oplossen.
  • Te Smalle Kaak en Distractie: Een te smalle bovenkaak kan leiden tot problemen met tanduitlijning en mondgezondheid. Kaakosteotomie met distractie is een methode waarbij de kaak geleidelijk wordt verbreed door de linker- en rechterkanten van de kaak uit elkaar te bewegen. Dit stimuleert de groei van nieuw bot en verbetert de kaakverhouding.

Ongeacht het type kaakosteotomie, begint de procedure meestal met orthodontische behandeling om ervoor te zorgen dat je tanden goed zijn uitgelijnd voordat de operatie plaatsvindt. De orthodontist zal ervoor zorgen dat je tanden mooi op een rijtje staan. Tijdens de operatie corrigeert de kaakchirurg de kaakverhouding, waardoor je tanden na de operatie goed op elkaar passen. Na de operatie kan het zijn dat de orthodontist nog enkele maanden aanpassingen maakt om je glimlach perfect te maken.

Kaakosteotomie is een effectieve manier om kaakproblemen aan te pakken, zowel voor je gezondheid als je uiterlijk. De procedure wordt altijd afgestemd op je individuele behoeften en uitgevoerd in nauwe samenwerking met een orthodontist. Het resultaat is een gezondere kaakverhouding en een zelfverzekerde glimlach. Neem contact op met je zorgverlener voor meer informatie over kaakosteotomie en hoe het jou kan helpen.


Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!