Behandeling

Keizersnede (sectio)

Dienst:

Gynaecologie

Een keizersnede, ook wel bekend als sectio, is een chirurgische procedure waarbij een baby wordt geboren door een incisie in de buikwand en de baarmoeder. Dit gebeurt als een vaginale bevalling om medische redenen niet mogelijk of veilig is.

Redenen voor een keizersnede:

  • Noodzaak voor de gezondheid van moeder of baby: Een keizersnede kan worden gepland of uitgevoerd als er medische redenen zijn die een risico vormen voor de gezondheid of het leven van de moeder of de baby.
  • Stuitligging: Als de baby in een stuitligging ligt, kan een keizersnede de veiligste optie zijn.
  • Meervoudige geboorten: Bij tweelingen, drielingen, enz., kan een keizersnede nodig zijn.

De procedure:

  • Anesthesie: Meestal wordt regionale of epidurale anesthesie gebruikt om de onderste helft van het lichaam te verdoven, zodat de moeder wakker en alert kan blijven.
  • Incisie en geboorte: De chirurg maakt een horizontale incisie in de onderbuik, opent de baarmoeder en haalt de baby eruit.
  • Hechtingen: Na de geboorte worden de incisies zorgvuldig gehecht.

Als je zwanger bent en je zorgen maakt over de bevalling of als er medische redenen zijn om een keizersnede te overwegen, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Ze zullen je begeleiden bij het nemen van de beste beslissing voor jou en je baby en je voorbereiden op de procedure en het herstel. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de ingreep en eventuele risico's voordat je een beslissing neemt.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!