Onderzoek

Lactose ademtest

De lactose ademtest is een diagnostische test die wordt gebruikt om lactose-intolerantie te evalueren. Lactose is een suiker die voorkomt in zuivelproducten. Bij mensen met lactose-intolerantie kan het lichaam lactose niet goed verteren, wat resulteert in symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree na het consumeren van zuivelproducten.

Tijdens de lactose ademtest wordt de patiënt gevraagd om een lactose-oplossing te drinken. Vervolgens wordt de adem van de patiënt op regelmatige tijdstippen geanalyseerd om de niveaus van waterstof en methaan te meten, dit gedurende 3 uur. Wanneer lactose niet wordt verteerd in de darm, fermenteren darmbacteriën het lactose, waardoor waterstof en in sommige gevallen methaan vrijkomen. Verhoogde niveaus van waterstof en/of methaan in de adem kunnen wijzen op lactose-intolerantie.

Voorafgaand aan de test kan het nodig zijn om enkele uren of dagen lactosebevattende voedingsmiddelen te vermijden. Het is belangrijk om de instructies van de zorgverlener nauwkeurig op te volgen voor een betrouwbare testresultaat.

De lactose ademtest is over het algemeen een veilige en niet-invasieve procedure. Na de test kan de patiënt weer normaal eten en drinken. De resultaten van de test worden met de patiënt besproken om te bepalen of er sprake is van lactose-intolerantie en om eventuele dieetveranderingen of andere aanbevelingen te bespreken.

Voorbereiding:

Vanaf 4 weken voor de test: geen antibiotica gebruiken.

Vanaf 3 dagen voor de test: geen laxativa met lactulose gebruiken.

De dag voor de test:

  • Vermijd melk en fruitsap.
  • Vermijd vezelrijk voedsel.
  • Neem een lichte maaltijd zonder melkproducten.

12 uur voor de test:

  • Blijf nuchter (niet eten of drinken).
  • Rook niet en gebruik geen kauwgum.

Op de dag van de test:

  • Stop met het innemen van vitamines, laxativa en antibiotica.
  • Blijf je normale medicatie (stollingswerende, bloeddrukverlagende en cholesterolverlagende middelen) innemen zoals gewoonlijk.
  • Poets je tanden goed met zuiver water (geen tandpasta). Gebruik geen lijm voor een vals gebit op de dag van de test.
  • Drink 's ochtends een glas warm water om de darmbeweging te bevorderen en darmbacteriën te verwijderen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!