Aandoeningen

Lactose Intolerantie

Lactose intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose, een suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt. Het kan leiden tot buikpijn, winderigheid en diarree na het consumeren van zuivelproducten.

Lactose intolerantie kan om verschillende redenen voorkomen:

  • Lactase-deficiëntie: Het lichaam produceert onvoldoende lactase, het enzym dat lactose afbreekt.
  • Primaire Lactose Intolerantie: Dit is de meest voorkomende vorm en ontwikkelt zich meestal met de leeftijd.
  • Secundaire Lactose Intolerantie: Het kan optreden als gevolg van gastro-intestinale aandoeningen zoals coeliakie of de ziekte van Crohn.

Lactose intolerantie kan worden gediagnosticeerd door middel van ademtests of eliminatiediëten. De behandeling omvat meestal het vermijden van zuivelproducten die lactose bevatten. Er zijn ook lactase-supplementen beschikbaar die sommige mensen kunnen helpen lactose beter te verteren.

Leven met lactose intolerantie vereist aandacht voor je dieet en het vermijden van zuivelproducten die symptomen kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er tal van lactosevrije en lactosearme alternatieven beschikbaar.

Als je symptomen ervaart na het consumeren van zuivelproducten, zoals buikpijn, diarree of winderigheid, raadpleeg dan je zorgverlener voor een juiste diagnose en advies over hoe om te gaan met lactose intolerantie.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!