Aandoeningen

Leukemie en MDS

Leukemie:

Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij abnormale witte bloedcellen ongecontroleerd in het beenmerg en soms in het bloed worden geproduceerd. Deze ongezonde cellen verdringen gezonde bloedcellen, wat kan leiden tot bloedarmoede, verhoogde bloedingen en infecties.

Symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, bleekheid, blauwe plekken, frequente infecties, zwakte en gewichtsverlies. Leukemie kan worden gediagnosticeerd via bloedonderzoek, beenmergbiopsie en andere tests.

Behandelingen omvatten chemotherapie, immunotherapie, gerichte therapie en in sommige gevallen stamceltransplantatie. De prognose varieert afhankelijk van het type leukemie en de fase van de ziekte.

MDS (Myelodysplastisch Syndroom):

MDS is een groep van aandoeningen waarbij het beenmerg onvoldoende gezonde bloedcellen produceert. Het wordt soms als een voorloper van leukemie beschouwd. MDS treft meestal oudere volwassenen.

Symptomen kunnen variëren, maar kunnen vermoeidheid, kortademigheid, bleekheid en verhoogde infecties omvatten. Een bloedonderzoek en beenmergbiopsie zijn nodig voor de diagnose.

De behandelingsopties voor MDS zijn gericht op het verbeteren van het aantal gezonde bloedcellen. Dit kan omvatten bloedtransfusies, groeifactoren en in sommige gevallen stamceltransplantatie.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!