Aandoeningen

Leververvetting (NASH)

Leververvetting, of niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), is een leveraandoening waarbij zich overtollig vet ophoopt in de levercellen. Deze aandoening kan ontsteking en leverschade veroorzaken.

De exacte oorzaak van leververvetting is niet altijd duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met overgewicht, een ongezond dieet, diabetes type 2 en insulineresistentie. Deze factoren kunnen leiden tot een ophoping van vet in de lever.

In de vroege stadia veroorzaakt leververvetting meestal geen symptomen. Naarmate de aandoening vordert, kunnen symptomen en tekenen optreden, waaronder:

  • Vermoeidheid.
  • Pijn in de bovenbuik, vooral aan de rechterkant.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Gewichtsverlies.
  • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen) in ernstige gevallen.

Leververvetting wordt vaak ontdekt tijdens routinematige medische controles of bij het onderzoeken van andere gezondheidsproblemen. De diagnose wordt bevestigd door middel van bloedonderzoek, beeldvorming van de lever, zoals echografie of MRI, en soms leverbiopsie. De behandeling van leververvetting omvat vaak het aanpakken van de onderliggende oorzaken, zoals gewichtsverlies, verbetering van de voeding en het beheersen van diabetes. Er zijn momenteel geen specifieke medicijnen die zijn goedgekeurd voor de behandeling van NASH, maar onderzoek naar medicijnen is aan de gang.

Leven met leververvetting vereist vaak aanpassingen in levensstijl, waaronder een gezond dieet, lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing. Het is belangrijk om regelmatige controles bij je zorgverlener te hebben om de leverfunctie te controleren en eventuele veranderingen op te volgen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!