Aandoeningen

Loszittende gebitsprothese

Het verlies van je tanden kan zowel functioneel als esthetisch problematisch zijn. Als je moeite hebt met kauwen of je stoort aan een ontbrekende glimlach, kunnen tandimplantaten de oplossing zijn. Een tandimplantaat is een titanium schroef die in je kaakbot wordt geplaatst om verloren tandwortels te vervangen. Deze schroef groeit vast in het bot, bekend als osseointegratie, en fungeert als een stevige basis voor een tand, brug of prothese.

Na het verwijderen van een tand begint je kaakbot geleidelijk te slinken. Dit natuurlijke proces kan ervoor zorgen dat je gebitsprothese na verloop van tijd niet meer goed past. Voordat tandimplantaten kunnen worden geplaatst, wordt je kaakbot geëvalueerd. Een 3D-scan helpt bij het beoordelen van de beschikbare botmassa.

Als er voldoende bot aanwezig is, kan de procedure voor het plaatsen van tandimplantaten worden gepland. De implantaten worden meestal onder lokale verdoving geplaatst. Na plaatsing moeten de implantaten tijd krijgen om in het bot te integreren. De duur van dit proces varieert, maar zodra het voltooid is, kan je tandarts beginnen met het vervaardigen van een nieuwe tand, brug of prothese.

In sommige gevallen is het mogelijk om direct na het plaatsen van de implantaten een tijdelijke brug te bevestigen. Dit kan echter van geval tot geval verschillen en wordt in overleg met je tandarts bepaald. Het behandeltraject wordt altijd grondig besproken, en er is nauwe communicatie tussen de kaakchirurg en de tandarts om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken is bij je zorgtraject.

Tandimplantaten bieden een duurzame oplossing voor loszittende gebitsprotheses en kunnen de functionaliteit en esthetiek van je gebit herstellen. Als je problemen ervaart met je gebitsprothese, aarzel dan niet om een evaluatie te laten uitvoeren om te bepalen of tandimplantaten geschikt zijn voor jou.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!