Onderzoek

Mengtriglyceriden ademtest

De mengtriglyceriden ademtest is een medische test die wordt gebruikt om bepaalde gastro-intestinale aandoeningen, met name malabsorptiesyndromen, te diagnosticeren en te evalueren. Deze test helpt bij het beoordelen hoe goed het lichaam voedingsvetten kan absorberen en verteren.

Tijdens de test wordt een mengsel van triglyceriden (een soort vet) aan de patiënt gegeven. Vervolgens wordt de adem van de patiënt gedurende enkele uren geanalyseerd. Als het lichaam de triglyceriden niet goed afbreekt en opneemt, kunnen bepaalde gassen in de adem worden gedetecteerd, wat wijst op een mogelijke malabsorptie.

De test vereist doorgaans geen speciale voorbereiding van de patiënt, behalve vasten voorafgaand aan de test. Het is belangrijk om de instructies van de zorgverlener nauwkeurig op te volgen om ervoor te zorgen dat de test nauwkeurige resultaten oplevert.

Als je gastro-intestinale symptomen ervaart, zoals diarree, gewichtsverlies of ondervoeding, en een malabsorptiesyndroom wordt vermoed, raadpleeg dan je gastro-enteroloog voor een juiste diagnose en overweging van de mengtriglyceriden ademtest. Deze test kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak van je symptomen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!