Aandoeningen

Menopauze

Dienst:

Gynaecologie

De menopauze is een natuurlijk biologisch proces dat het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw markeert. Het is een overgangsfase die gepaard gaat met hormonale veranderingen en kan verschillende lichamelijke en emotionele symptomen veroorzaken.

Veelvoorkomende symptomen:

  • Opvliegers: Plotselinge gevoelens van warmte, meestal in het bovenlichaam.
  • Nachtelijk Zweet: Opvliegers die 's nachts optreden en leiden tot overmatig zweten.
  • Vaginale Droogheid: Vermindering van vaginale smering, wat kan leiden tot ongemak tijdens seks.
  • Stemmingswisselingen: Emotionele schommelingen, prikkelbaarheid en angst kunnen voorkomen.
  • Onregelmatige Menstruatie: Menstruatiecycli worden onregelmatig en uiteindelijk stoppen.

De menopauze treedt op als gevolg van veroudering en de afname van oestrogeen- en progesteronproductie door de eierstokken.

De menopauze wordt vaak gediagnosticeerd op basis van symptomen en medische geschiedenis. De behandeling omvat levensstijlaanpassingen, hormoonvervangingstherapie en andere geneesmiddelen om symptomen te verlichten.

De menopauze is een normaal levensstadium, maar de symptomen kunnen uitdagend zijn. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, waaronder een uitgebalanceerd dieet, lichaamsbeweging en het zoeken naar emotionele ondersteuning.

Als je symptomen ervaart die wijzen op de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijk zweten of stemmingswisselingen, raadpleeg dan je zorgverlener voor begeleiding en bespreking van behandelingsmogelijkheden. De menopauze is een natuurlijke levensfase, en je zorgverlener kan je helpen om deze overgang soepeler te maken.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!