Onderzoek

MIBI-bijschildklierscan

Dienst:

Endocrinologie

De MIBI-bijschildklierscan is een diagnostisch onderzoek dat wordt gebruikt om de bijschildklieren te evalueren. Het maakt gebruik van een speciale radioactieve stof genaamd technetium-99m MIBI (Methoxy-isobutyl-isonitril) om de activiteit van de bijschildklieren in beeld te brengen.

Tijdens de scan krijg je een injectie met een kleine hoeveelheid MIBI die zich hecht aan de bijschildklieren. Vervolgens word je naar een speciale camera geleid die in staat is om de straling van de MIBI op te vangen en beelden van de bijschildklieren te maken.

De MIBI-bijschildklierscan wordt vaak gebruikt om de oorzaak van abnormale bijschildklieractiviteit te onderzoeken, zoals bij hyperparathyreoïdie (overactieve bijschildklieren) of bij het opsporen van bijschildklieradenomen of -tumoren.

Het onderzoek is meestal pijnloos en vereist geen verdoving. Het duurt meestal ongeveer 1 tot 2 uur om het hele proces te voltooien, inclusief de voorbereiding en het wachten op de resultaten.

De MIBI-bijschildklierscan is veilig en de radioactieve stof wordt snel uit het lichaam geëlimineerd. Het is belangrijk om je arts op de hoogte te stellen van eventuele allergieën, zwangerschap of borstvoeding voordat het onderzoek plaatsvindt.

Als je vragen hebt over de MIBI-bijschildklierscan of de resultaten ervan, aarzel dan niet om deze met je zorgverlener te bespreken. Zij kunnen je helpen de resultaten te begrijpen en de volgende stappen in je zorgplan te bepalen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!