Onderzoek

Microbieel onderzoek

Microbieel onderzoek, ook wel microbiologisch onderzoek genoemd, is een diagnostische procedure waarbij bacteriën en andere micro-organismen worden geïdentificeerd en getest op hun gevoeligheid voor antibiotica. Dit gebeurt meestal wanneer een ernstige infectie in de mond, tanden of keel pus of etter veroorzaakt.

Tijdens microbieel onderzoek wordt een monster van het etter of pus, verzameld met een wattenstaafje, naar een laboratorium gestuurd. In het laboratorium worden de bacteriën en micro-organismen in het monster gekweekt en geanalyseerd om hun identiteit vast te stellen. Bovendien wordt bepaald welke antibiotica effectief zijn tegen deze micro-organismen.

Microbieel onderzoek is cruciaal omdat het artsen in staat stelt de juiste antibiotica voor te schrijven. Niet alle bacteriën reageren op dezelfde antibiotica, dus dit onderzoek helpt bij het identificeren van de meest geschikte behandeling.

Voordelen van Microbieel Onderzoek:

  • Nauwkeurige Diagnose: Het helpt bij het identificeren van de oorzakelijke micro-organismen.
  • Effectieve Behandeling: Het zorgt ervoor dat de voorgeschreven antibiotica gericht zijn op de geïdentificeerde bacteriën.
  • Voorkomen van Antibioticaresistentie: Het minimaliseert onnodig antibioticagebruik en de ontwikkeling van resistentie.

Microbieel onderzoek is essentieel bij de behandeling van ernstige infecties in de mond, tanden en keel. Door te bepalen welke bacteriën aanwezig zijn en welke antibiotica het meest effectief zijn, zorgt dit onderzoek voor een gerichte en succesvolle behandeling. Het draagt bij aan een betere gezondheid en het voorkomen van antibioticaresistentie.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!