Aandoeningen

Mondkanker

De mond, kaak en aangezichtschirurg houdt zich bezig met een breed scala aan afwijkingen in de mond, het kaakbeen en omliggende weefsels. Gelukkig zijn de meeste van deze letsels en gezwellen in het hoofd- en halsgebied goedaardig van aard en kunnen ze eenvoudig worden behandeld met specifieke medicatie of kleine ingrepen. Deze gezwellen kunnen afkomstig zijn van zowel het kaakbeen als de zachte weefsels in en rond de mond, zoals de lippen, het tandvlees, het verhemelte of de tong. Een verwijzing voor nader onderzoek, inclusief een biopsie, kan worden gedaan door zowel je huisarts als tandarts. Dit onderzoek zal definitief vaststellen of het letsel goedaardig of kwaadaardig is. Ondanks hun goedaardige karakter moeten dergelijke gezwellen vaak worden verwijderd, omdat ze anders blijven groeien en uiteindelijk functionele problemen kunnen veroorzaken of je uiterlijk kunnen beïnvloeden.

In sommige gevallen zijn gezwellen in het hoofd- en halsgebied kwaadaardig, wat wijst op kanker. Mondkanker kan zich ontwikkelen in de lippen, de wang, het tandvlees, de tong, het verhemelte, de huid, het kaakbeen en zelfs de keel en hals. Belangrijke risicofactoren zijn roken en overmatig alcoholgebruik. Vroege tekenen van mond- en keelkanker kunnen onder meer ongewone wondjes die niet genezen, verharding, een onaangename geur of abnormale verkleuring omvatten. Het is van cruciaal belang dat deze aandoeningen tijdig en effectief worden behandeld, omdat ze zich anders snel kunnen verspreiden, wat de kans op genezing verkleint. De diagnose en behandeling van kanker worden altijd uitgevoerd in samenwerking met andere specialisten.

In geval van zorgen over afwijkingen in je mond of veranderingen in het mondgebied, raadpleeg je tandarts of huisarts voor een grondige evaluatie. Het vroegtijdig opsporen van kwaadaardige aandoeningen kan een aanzienlijk verschil maken in je behandelingsmogelijkheden en kansen op herstel.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!