Aandoeningen

Neusbloeding of epistaxis

Neusbloedingen, ook bekend als epistaxis, zijn het vrijkomen van bloed uit de neus. Ze kunnen plotseling optreden en variëren van milde bloedingen tot hevig bloedverlies. Neusbloedingen komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben.

De meest voorkomende oorzaak van neusbloedingen is het drogen en barsten van de bloedvaatjes aan de binnenkant van de neus, vaak als gevolg van droge lucht, verwondingen, neuspeuteren of irritatie van de neus. Andere mogelijke oorzaken zijn neusletsel, hoge bloeddruk, bloedstollingsstoornissen, infecties en bepaalde medicijnen.

Als je een neusbloeding hebt, is het belangrijk om rustig te blijven. Kantel je hoofd lichtjes naar voren om te voorkomen dat het bloed in je keel terechtkomt. Knijp met je duim en wijsvinger je neusgaten samen en adem rustig door je mond. Blijf zo 10-15 minuten zitten en vermijd het snuiten van je neus. Als de bloeding na deze periode niet gestopt is, raadpleeg dan een arts.

In de meeste gevallen zijn neusbloedingen onschuldig en stoppen ze vanzelf. Als je echter regelmatig terugkerende of ernstige neusbloedingen hebt, of als ze niet stoppen na de eerder genoemde maatregelen, is het verstandig om medisch advies in te winnen. Artsen kunnen namelijk het bloedvaatje toebranden of een tamponade plaatsen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!