Behandeling

Neustussenschotcorrectie (septoplastie)

Neustussenschotcorrectie, ook bekend als septoplastie, is een chirurgische procedure die wordt uitgevoerd om een scheef of krom neustussenschot recht te zetten. Het neustussenschot is het bot- en kraakbeenweefsel dat de neusholte verdeelt in twee zijden.

Een scheef neustussenschot kan leiden tot ademhalingsproblemen, verstopte neus, frequente neusverstoppingen, snurken, hoofdpijn en terugkerende sinusinfecties. Het kan ook bijdragen aan slaapapneu en andere ademhalingsgerelateerde problemen.

Tijdens een neustussenschotcorrectie maakt de chirurg kleine incisies binnen de neus en verwijdert of herpositioneert het scheve deel van het neustussenschot. Indien nodig kunnen ook aanvullende procedures, zoals het verwijderen van neuspoliepen of het verminderen van vergrote neusschelpen, worden uitgevoerd.

Deze procedure wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving en vereist vaak geen externe incisies of zichtbare littekens. De hersteltijd varieert, maar de meeste mensen kunnen na enkele dagen weer aan hun normale activiteiten deelnemen.

Een neustussenschotcorrectie kan verlichting bieden voor ademhalingsproblemen en andere symptomen veroorzaakt door een scheef neustussenschot. Het is belangrijk om de procedure te bespreken met een ervaren KNO-arts om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!