Onderzoek

Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT)

Dienst:

Gynaecologie

NIPT, of de Niet-Invasieve Prenatale Test, is een geavanceerde genetische screeningstest die tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd. Het biedt belangrijke informatie over de genetische gezondheid van de ongeboren baby zonder dat daarvoor een invasieve procedure, zoals een vruchtwaterpunctie, nodig is.

NIPT wordt meestal aanstaande moeders aangeboden om risico's op bepaalde genetische aandoeningen bij de baby te beoordelen. Het kan helpen bij het opsporen van chromosomale afwijkingen, zoals het syndroom van Down, het syndroom van Edwards en het syndroom van Patau. NIPT kan ook het geslacht van de baby bepalen en bepaalde genetische syndromen identificeren.

In de meeste gevallen is er weinig tot geen specifieke voorbereiding nodig voor NIPT. Het kan worden uitgevoerd vanaf de tiende week van de zwangerschap. Je arts zal je adviseren over de timing en eventuele andere relevante informatie.

Tijdens NIPT wordt een bloedmonster van de aanstaande moeder afgenomen. Dit monster wordt geanalyseerd om foetaal DNA (DNA van de baby) te detecteren, dat in het bloed van de moeder circuleert. Met behulp van geavanceerde genetische technologieën kan de test de aanwezigheid van chromosomale afwijkingen en genetische syndromen in de baby beoordelen.

Na NIPT kun je je normale activiteiten voortzetten. De resultaten van de test worden meestal enkele dagen tot enkele weken later aan je gemeld, afhankelijk van het laboratorium en de testmethode. Als de testresultaten aangeven dat er een verhoogd risico is op een genetische afwijking, kan verdere diagnostische testing, zoals een vruchtwaterpunctie, worden aanbevolen voor definitieve bevestiging.

Als je vragen hebt over NIPT of als je overweegt deze test te laten uitvoeren, neem dan contact op met je verloskundige, gynaecoloog of het medisch team in ons ziekenhuis. Ze zijn er om je te begeleiden, te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden, zodat je de best mogelijke zorg tijdens je zwangerschap krijgt.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!