Onderzoek

Oesofageale manometrie

Manometrie is een medische test die wordt uitgevoerd om de druk in de slokdarm en de oesofageale spiercoördinatie te meten. Het helpt artsen bij het diagnosticeren van aandoeningen zoals slikstoornissen of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) door de functie van de slokdarm te evalueren.

Tijdens een manometrieprocedure wordt een dunne buis met sensoren ingebracht via de neus en in de slokdarm. De sensoren meten de druk terwijl je slikt en de gegevens worden gebruikt om de spierfunctie en coördinatie in de slokdarm te beoordelen.

Manometrie wordt uitgevoerd door een specialist en kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het plannen van behandelingsopties. Afhankelijk van de resultaten kan je arts behandelingen aanbevelen, variërend van medicijnen tot gedrags- of dieetaanpassingen.

Manometrie vereist geen specifieke voorbereiding van de patiënt, behalve het volgen van eventuele instructies van je zorgverlener voorafgaand aan de test. Het is een nuttig diagnostisch hulpmiddel dat kan helpen bij het begrijpen van slokdarmproblemen.

Als je symptomen hebt zoals moeite met slikken, pijn op de borst, zure reflux of andere gastro-oesofageale problemen, overleg dan met je gastro-enteroloog over de mogelijkheid van een manometrie. Dit kan helpen bij het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak van je klachten.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!