Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt en de botten fragiel en broos worden. Dit vergroot het risico op fracturen, vooral in de heupen, wervelkolom en polsen. Het kan echter worden beheerd en voorkomen.
Risicofactoren voor osteoporose omvatten leeftijd, geslacht, genetica en levensstijlkeuzes zoals roken en onvoldoende lichaamsbeweging. De diagnose wordt vaak gesteld door middel van botdensitometrie, die de botdichtheid meet.
Preventie van osteoporose omvat gezonde voeding, lichaamsbeweging en voldoende inname van calcium en vitamine D. Behandelingsopties omvatten medicatie en levensstijlaanpassingen. Het doel is om de botdichtheid te behouden of te verhogen en het risico op fracturen te verminderen.
Hoewel osteoporose een serieuze aandoening is, kan een vroege diagnose en passende zorg de levenskwaliteit verbeteren en fracturen helpen voorkomen. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, regelmatige screening te overwegen en met je arts te praten over osteoporosepreventie en -behandeling.
Sterke botten zijn essentieel voor een actief en gezond leven. Door bewust te zijn van risicofactoren en proactief te handelen, kun je bijdragen aan het behoud van botgezondheid en welzijn naarmate je ouder wordt.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!