Aandoeningen

Ovariële cystes

Dienst:

Gynaecologie

Ovariële cystes zijn veelvoorkomende met vocht gevulde zakjes of zakken die zich in of op de eierstokken van vrouwen kunnen vormen. De meeste cystes zijn goedaardig en veroorzaken zelden ernstige problemen.

Veelvoorkomende symptomen:

  • Buikpijn: Sommige vrouwen kunnen pijn of ongemak in de onderbuik ervaren, vooral tijdens de menstruatie.
  • Opgeblazen Gevoel: Een gevoel van opgeblazenheid of volheid in de buik.
  • Onregelmatige Menstruatie: Cystes kunnen de menstruatiecyclus beïnvloeden en leiden tot onregelmatige menstruaties.
  • Pijn tijdens Geslachtsgemeenschap: In sommige gevallen kan pijn tijdens geslachtsgemeenschap optreden.
  • Vaak Geen Symptomen: Veel vrouwen hebben ovariële cystes zonder enige merkbare symptomen.

De exacte oorzaak van ovariële cystes is vaak onbekend, maar ze kunnen optreden als gevolg van hormonale schommelingen of problemen met de eisprong.

Ovariële cystes worden vaak ontdekt tijdens een lichamelijk onderzoek of beeldvormende tests. De meeste cystes verdwijnen vanzelf en hebben geen behandeling nodig. In sommige gevallen kan de zorgverlener aanvullende tests uitvoeren of een behandeling voorstellen, afhankelijk van de grootte en het type van de cyste.

Als je symptomen ervaart die wijzen op ovariële cystes, buikpijn hebt die aanhoudt of zich zorgen maakt over je gezondheid, raadpleeg dan je zorgverlener voor een juiste diagnose en beheer van ovariële cystes.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!