Aandoeningen

Overgevoelige oren (hyperacusis)

Overgevoelige oren, ook wel bekend als hyperacusis, is een aandoening waarbij mensen abnormaal gevoelig zijn voor geluiden die voor anderen als normaal worden ervaren. Zelfs alledaagse geluiden kunnen onaangenaam, pijnlijk of overweldigend zijn voor mensen met hyperacusis.

Mensen met hyperacusis kunnen verschillende symptomen ervaren, zoals ongemak, pijn, irritatie, angst of een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde frequenties of volumes van geluid. De aandoening kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven, waardoor het moeilijk wordt om deel te nemen aan sociale activiteiten of normaal functioneren in lawaaierige omgevingen.

De oorzaken van hyperacusis zijn divers. Het kan optreden als gevolg van gehoorbeschadiging, bijwerkingen van bepaalde medicijnen, hoofdletsel, neurologische aandoeningen of als een op zichzelf staande aandoening zonder duidelijke oorzaak.

Behandeling van hyperacusis richt zich meestal op het verminderen van de gevoeligheid voor geluid en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan onder meer het vermijden van harde geluiden, het gebruik van gehoorbescherming, het trainen van het gehoor door middel van therapieën zoals geluidstherapie, en het aanpakken van onderliggende oorzaken indien mogelijk omvatten.

Het is belangrijk om een arts op het gebied van gehoor- en evenwichtsstoornissen te raadplegen als je symptomen van overgevoelige oren ervaart. Een juiste diagnose en gepersonaliseerde behandeling kunnen helpen om de gevoeligheid voor geluid te verminderen en het dagelijks leven te verbeteren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!