Aandoeningen

Pancreasinsufficiëntie

Pancreasinsufficiëntie is een aandoening waarbij de alvleesklier (pancreas) niet voldoende spijsverteringsenzymen produceert om voedsel goed te verteren. De alvleesklier speelt een cruciale rol in de spijsvertering door enzymen te produceren die helpen bij de afbraak van voedsel.

Er zijn verschillende oorzaken van pancreasinsufficiëntie, waaronder:

  • Cystische fibrose: Een genetische aandoening die de werking van de alvleesklier aantast.
  • Chronische pancreatitis: Een ontsteking van de alvleesklier die leidt tot littekenweefsel en verlies van enzymproductie.
  • Pancreastumoren: Tumoren die de normale functie van de alvleesklier kunnen verstoren.

Pancreasinsufficiëntie wordt gediagnosticeerd door middel van tests zoals bloedonderzoek, ontlastingsmonsters en beeldvorming (bijv. CT-scan). De behandeling omvat vaak het nemen van pancreasenzymen in de vorm van medicijnen om de spijsvertering te verbeteren en het opvangen van het enzymgebrek.

Leven met pancreasinsufficiëntie vereist meestal aanpassingen in het dieet en het nemen van enzymsupplementen voor elke maaltijd. Het doel is om de spijsvertering te ondersteunen en voedingsstoffen goed op te nemen.

Als je symptomen ervaart zoals buikpijn, onverteerde voedselresten in de ontlasting, gewichtsverlies of diarree, raadpleeg dan je zorgverlener voor de juiste diagnose en behandeling van pancreasinsufficiëntie. Ze kunnen je helpen een zorgplan op te stellen dat bij je past.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!