Onderzoek

pH-metrie en Impedantie-pH-metrie

pH-metrie en impedantie-pH-metrie zijn medische tests die worden gebruikt om de zuurgraad (pH-waarde) van de slokdarm en de beweging van voedsel en maagzuur te meten. Deze tests kunnen helpen bij de diagnose van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en andere slokdarmaandoeningen.

pH-metrie en impedantie-pH-metrie worden aanbevolen om verschillende redenen, zoals:

  • Diagnose van GERD: Het helpen bij de diagnose van GERD, een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm en symptomen zoals brandend maagzuur veroorzaakt.
  • Evaluatie van Behandeling: Het volgen van de effectiviteit van medicijnen of levensstijlveranderingen bij de behandeling van reflux.

Bij pH-metrie wordt een dunne buis met een pH-sensor via de neus of mond in de slokdarm geplaatst. Het meet continu de zuurgraad gedurende 24 tot 48 uur terwijl je je dagelijkse activiteiten uitvoert.

Impedantie-pH-metrie is vergelijkbaar, maar meet naast de zuurgraad ook de beweging van voedsel en vloeistof in de slokdarm. Dit geeft een completer beeld van de refluxgebeurtenissen.

Beide tests zijn niet-invasief, maar kunnen enig ongemak veroorzaken tijdens het inbrengen van de buis. De tests vereisen meestal geen speciale voorbereidingen, behalve dat je enkele uren voor de test niet mag eten.

Als pH-metrie of impedantie-pH-metrie wordt aanbevolen, bespreek dan eventuele zorgen of vragen met je zorgverlener. Ze kunnen je informeren over de procedure, wat je kunt verwachten tijdens de test, en hoe de resultaten kunnen bijdragen aan je zorg.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!