Behandeling

Pleurale drainage

Pleurale drainage, ook wel thoracocentese genoemd, is een medische procedure waarbij overtollig vocht of lucht wordt verwijderd uit de pleurale ruimte, de ruimte tussen de longen en het borstvlies. Deze procedure kan nodig zijn om ademhalingsproblemen te verlichten.

Tijdens de procedure plaatst een zorgverlener een dunne buis, bekend als een thoraxdrain, in de pleurale ruimte. Deze buis is verbonden met een afvoerzak of vacuümfles. Het overtollige vocht of lucht wordt via de buis afgevoerd, waardoor de druk in de pleurale ruimte wordt verminderd en de ademhaling wordt verbeterd.

Pleurale drainage wordt uitgevoerd in een ziekenhuis of klinische setting. Je wordt meestal lokaal verdoofd om ongemak te minimaliseren tijdens de procedure. Na de plaatsing van de thoraxdrain word je nauwlettend gevolgd.

Pleurale drainage verlicht ademhalingsproblemen en kan pijn en ongemak verminderen die worden veroorzaakt door de ophoping van vocht of lucht in de pleurale ruimte.

Na de procedure moet je mogelijk enige tijd in het ziekenhuis blijven voor observatie. Je zorgverlener zal de voortgang volgen en bespreken wanneer de thoraxdrain veilig kan worden verwijderd.

Als je symptomen hebt zoals ernstige kortademigheid, pijn op de borst of vermoedt dat je een pleurale effusie of pneumothorax hebt, neem dan onmiddellijk contact op met je zorgverlener. Ze zullen de juiste stappen ondernemen om de oorzaak vast te stellen en de benodigde behandeling, waaronder pleurale drainage, te plannen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!