Aandoeningen

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Het prikkelbare darmsyndroom, vaak afgekort als PDS, is een veelvoorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel die leidt tot verschillende darmklachten. Het wordt soms ook spastische darm genoemd.

PDS treedt op wanneer de darmen abnormaal reageren op prikkels, zoals voedsel of stress. Hoewel de exacte oorzaak niet volledig begrepen is, spelen factoren zoals voeding, stress en darmbacteriën een rol bij het ontstaan van PDS.

Symptomen van PDS variëren van persoon tot persoon, maar kunnen omvatten:

  • Buikpijn en krampen.
  • Wisselende stoelgangpatronen, zoals diarree, obstipatie of afwisseling tussen beide.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Winderigheid.
  • Slijm in de ontlasting.

PDS wordt gediagnosticeerd op basis van symptomen of een coloscopie. Er is geen definitieve genezing voor PDS, maar behandeling omvat vaak het beheersen van symptomen. Dit kan worden bereikt door dieet- en levensstijlaanpassingen, zoals het volgen van een vezelrijk dieet, stressmanagement en medicijnen om specifieke symptomen te verlichten.

Leven met PDS vereist mogelijk aanpassingen in je dieet en levensstijl. Het is belangrijk om een gezond eetpatroon te handhaven, stress te verminderen en regelmatige lichaamsbeweging te behouden. Het kan ook nuttig zijn om voedingsmiddelen te vermijden die je symptomen verergeren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!