Aandoeningen

Prolaps

Dienst:

Gynaecologie

Een prolaps, ook bekend als verzakking, verwijst naar het naar beneden zakken van organen in het bekkengebied, zoals de baarmoeder, blaas of darmen. Het kan bij vrouwen voorkomen en leiden tot ongemak en andere symptomen.

Veelvoorkomende symptomen:

  • Gevoel van Druk of Zwaarte: Veel vrouwen beschrijven een gevoel van druk in de onderbuik of het vaginale gebied.
  • Incontinentie: Onvrijwillig urineverlies bij hoesten, niezen of lachen kan optreden.
  • Pijn: Pijn in het bekkengebied of de onderrug kan voorkomen.
  • Problemen met Seks: Sommige vrouwen kunnen problemen ondervinden met seksuele activiteit.
  • Uitstulping: In ernstige gevallen kan een zichtbare uitstulping uit de vagina optreden.

Prolaps kan het gevolg zijn van verzwakking van de bekkenbodemspieren en ligamenten, vaak als gevolg van zwangerschap en bevalling, zwaar tillen, obesitas, of veroudering.

Een gynaecoloog kan een prolaps diagnosticeren na een lichamelijk onderzoek. Behandelingsopties variëren van levensstijlaanpassingen en bekkenbodemtherapie tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van de verzakking.

Als je symptomen hebt die wijzen op een prolaps, zoals een gevoel van druk in het bekkengebied, ongemak, of incontinentie, raadpleeg dan je gynaecoloog voor een juiste diagnose en bespreking van behandelingsmogelijkheden voor een prolaps. Het is belangrijk om je gezondheid serieus te nemen en eventuele problemen aan te pakken.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!