Aandoeningen

Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie (PH) is een zeldzame, maar ernstige aandoening waarbij de bloeddruk in de longslagaders abnormaal hoog is. Dit kan leiden tot moeilijkheden in de bloedcirculatie van de longen.

Mensen met pulmonale hypertensie kunnen symptomen ervaren zoals kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid, pijn op de borst, zwelling van de enkels en benauwdheid bij fysieke activiteit.

Er zijn verschillende oorzaken van pulmonale hypertensie, waaronder erfelijke factoren, blootstelling aan giftige stoffen, auto-immuunziekten en hart- en longaandoeningen.

De behandeling van pulmonale hypertensie is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Het kan medicatie omvatten om de bloeddruk te verlagen, zuurstoftherapie, fysieke revalidatie en in sommige gevallen chirurgische ingrepen.

Mensen met pulmonale hypertensie moeten hun behandeling strikt volgen en regelmatig worden gecontroleerd door een specialist. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, waaronder het vermijden van roken en het beperken van zoutinname.

Als je symptomen hebt die wijzen op pulmonale hypertensie, zoals aanhoudende kortademigheid en zwelling, is het van cruciaal belang om onmiddellijk contact op te nemen met een specialist in longziekten. Een vroege diagnose en behandeling kunnen de kwaliteit van leven verbeteren en complicaties voorkomen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!