Behandeling

Radioactieve jodiumtherapie

Dienst:

Endocrinologie

Radioactieve jodiumtherapie is een behandeling die wordt gebruikt bij bepaalde schildklieraandoeningen, met name bij schildklierkanker en hyperthyroïdie (overactieve schildklier). Het doel van deze therapie is om abnormale schildkliercellen te vernietigen en de schildklieractiviteit te reguleren.

De behandeling bestaat uit het innemen van een kleine hoeveelheid radioactief jodium in de vorm van een drankje of capsule. Het radioactieve jodium wordt vervolgens opgenomen door de schildkliercellen, waar het straling afgeeft en de abnormale cellen beschadigt of vernietigt.

Voor schildklierkanker kan radioactieve jodiumtherapie worden gebruikt na een schildklieroperatie om eventuele resterende kankercellen te behandelen. Het kan ook worden gebruikt bij uitzaaiingen van schildklierkanker naar andere delen van het lichaam.

Bij hyperthyroïdie wordt radioactieve jodiumtherapie gebruikt om de overactieve schildklier te verkleinen en de overproductie van schildklierhormonen te verminderen. Dit kan helpen om de symptomen van hyperthyroïdie te verlichten en de schildklierfunctie in evenwicht te brengen.

Radioactieve jodiumtherapie is een effectieve en gevestigde behandeling met relatief weinig bijwerkingen. Na de behandeling kan het nodig zijn om een tijdje afstand te houden van zwangere vrouwen en jonge kinderen vanwege de aanwezigheid van radioactiviteit in het lichaam.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van het medische team op te volgen en eventuele instructies met betrekking tot dieet en medicatie op te volgen. Na de behandeling zal er regelmatig opvolgingsonderzoek zijn om de schildklierfunctie te controleren en ervoor te zorgen dat de therapie effectief was.

Als patiënten vragen hebben of zich zorgen maken over de behandeling, is het belangrijk om dit te bespreken met het medische team. Het doel is om ervoor te zorgen dat patiënten volledig geïnformeerd zijn over de therapie en zich comfortabel voelen met het behandelingsproces.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!