Onderzoek

Rectale manometrie

De rectale manometrie of drukmeting is een diagnostische test die wordt gebruikt om de spierbewegingen en de druk in het rectum en de anus te meten. Deze test kan helpen bij het evalueren van problemen met de stoelgang, zoals obstipatie of incontinentie.

Tijdens de rectale manometrie wordt een dunne, flexibele buis (katheter) in het rectum ingebracht. Deze katheter is verbonden met een meetapparaat dat de druk in het rectum en de anus registreert. De patiënt wordt gevraagd om verschillende handelingen uit te voeren, zoals het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren, om de spieractiviteit te beoordelen. De metingen worden vervolgens geanalyseerd om informatie te verkrijgen over de spierfunctie en de druk in het rectum en de anus.

De rectale manometrie is over het algemeen een pijnloze en veilige procedure. Het kan nodig zijn om enkele dagen voor de test bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen te vermijden, afhankelijk van de instructies van de zorgverlener. Na de test kan de patiënt zijn normale activiteiten hervatten.

De resultaten van de rectale manometrie worden met de patiënt besproken en kunnen helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling. Het is belangrijk om eventuele vragen of zorgen te bespreken met de zorgverlener.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!