Behandeling

Rotator cuff herstel

Dienst:

Orthopedie
Rotator cuff herstel betreft de genezing en revalidatie van de rotator cuff pezen in de schouder, die essentieel zijn voor het uitvoeren van een breed scala aan bewegingen. Deze pezen kunnen beschadigd raken door overbelasting, acute blessures, of degeneratieve veranderingen, wat leidt tot pijn, zwakte, en beperkte mobiliteit.

Niet-Operatieve Behandeling

Voor minder ernstige scheuren of bij patiënten voor wie een operatie niet geschikt is, kan niet-operatieve behandeling effectief zijn. Dit omvat rust, ijsapplicaties, fysiotherapie, en soms ontstekingsremmende medicatie of corticosteroïde injecties. Het doel is om pijn te verminderen, ontsteking te beheersen, en de functie van de schouder te verbeteren door middel van versterkende en mobiliserende oefeningen.

Operatieve Behandeling

Bij grotere scheuren of als conservatieve behandelingen falen, kan een operatie noodzakelijk zijn. Moderne chirurgische technieken, zoals arthroscopie, stellen chirurgen in staat om minimale incisies te maken om de pezen te herstellen. Na de operatie is een zorgvuldige en langdurige revalidatie nodig om de beste uitkomsten te garanderen.

Revalidatie na Operatie

Revalidatie na een rotator cuff operatie is een gestructureerd proces dat kan variëren van enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de ernst van de scheur en de specifieke operatie. Het begint met immobilisatie van de schouder om genezing te bevorderen, gevolgd door geleidelijke fysiotherapie. Vroege fasen van revalidatie focussen op het herwinnen van bewegingsbereik zonder de herstellende pezen te belasten, terwijl latere fasen richten op het versterken van de schoudermusculatuur en het terugkeren naar normale activiteiten.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!