Onderzoek

Schildklierechografie

Dienst:

Endocrinologie

Een schildklierechografie is een niet-invasief en pijnloos onderzoek dat wordt gebruikt om de schildklier te visualiseren en te evalueren. Het is een veelgebruikt hulpmiddel bij het beoordelen van de grootte, vorm en structuur van de schildklier, evenals het identificeren van eventuele afwijkingen.

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt comfortabel op een onderzoekstafel met het hoofd iets achterover gekanteld. Een gelachtige substantie wordt op de huid van de hals aangebracht, wat helpt om geluidsgolven beter te geleiden. Vervolgens beweegt de echografist een klein, handheld-apparaat genaamd een transducer over het gebied van de schildklier.

De transducer zendt geluidsgolven uit en vangt de weerkaatsingen op wanneer deze terugkaatsen vanuit de schildklier. Deze echo's worden omgezet in real-time beelden, die direct op een computerscherm worden weergegeven.

Op deze manier kan de echografist de schildklier zorgvuldig onderzoeken en verschillende kenmerken beoordelen, zoals de grootte van de schildklier, de aanwezigheid van knobbeltjes of cysten, en de algemene structuur van het weefsel. Als er knobbeltjes worden gedetecteerd, kan de echografie helpen om te bepalen of ze gevuld zijn met vloeistof (cysteuze) of vast (solide), wat belangrijk is voor verdere evaluatie.

Een schildklierechografie is een veilige en niet-invasieve procedure die doorgaans niet meer dan 15-30 minuten duurt. Er zijn geen specifieke voorbereidingen nodig, en de patiënt kan na het onderzoek meteen zijn normale activiteiten hervatten.

De resultaten van de schildklierechografie worden geanalyseerd door een ervaren arts of radioloog, die de bevindingen zal bespreken en eventuele vervolgstappen zal aanbevelen indien nodig.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!