Onderzoek

Schildklierscan

Dienst:

Endocrinologie

Een schildklierscan, ook wel bekend als schildklierscintigrafie, is een niet-invasief beeldvormend onderzoek dat wordt gebruikt om de schildklier in kaart te brengen en de functie ervan te evalueren. Het wordt vaak gebruikt bij patiënten met schildklierproblemen, zoals knobbeltjes, overactieve of onderactieve schildklier.

De procedure begint met het toedienen van een kleine hoeveelheid radioactief tracer-materiaal, meestal via een injectie in de arm. Dit tracer-materiaal wordt snel opgenomen door de schildklier en zendt een zwakke straling uit. Een speciale camera wordt vervolgens gebruikt om deze straling op te vangen en gedetailleerde beelden van de schildklier te maken.

Op basis van de verkregen beelden kan de arts de grootte, vorm en locatie van de schildklier evalueren, evenals de uniformiteit van de opname van het tracer-materiaal. Dit helpt bij het identificeren van eventuele abnormale gebieden of activiteit in de schildklier.

Voor patiënten met knobbeltjes in de schildklier, kan een schildklierscan helpen bepalen of het knobbeltje koud, warm of normaal is. Koude knobbeltjes nemen het tracer-materiaal niet op en kunnen wijzen op een mogelijke schildklieraandoening. Warme knobbeltjes nemen het tracer-materiaal wel op en zijn meestal niet kwaadaardig.

Voor patiënten met vermoedelijke overactieve of onderactieve schildklier, kan de schildklierscan de functie van de schildklier beoordelen door de mate van opname van het tracer-materiaal te meten.

De schildklierscan is een veilige en pijnloze procedure en duurt meestal ongeveer 30 minuten tot een uur. Het tracer-materiaal heeft een zeer korte levensduur in het lichaam, waardoor de blootstelling aan straling minimaal is.

Na het onderzoek zal de arts de resultaten bespreken en eventuele vervolgstappen aanbevelen op basis van de bevindingen. Het is belangrijk om eventuele vragen of zorgen met het medische team te bespreken om volledig geïnformeerd te zijn over de procedure en de resultaten.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!