Aandoeningen

Seksueel overdraagbare infecties (SOA's)

Dienst:

Gynaecologie

Seksueel overdraagbare infecties, vaak afgekort als SOA's, zijn infecties die worden verspreid via seksueel contact. Ze vormen een belangrijk gezondheidsprobleem en vereisen aandacht en bewustzijn.

Veelvoorkomende symptomen:

  • Genitale Afscheiding: Abnormale afscheiding uit de vagina of penis.
  • Jeuk of Irritatie: Jeuk in de genitale en aangrenzende gebieden.
  • Pijn bij Plassen: Ongemak of pijn tijdens het urineren.
  • Zweertjes of Wratten: Zichtbare letsels, wratten of zweertjes in het genitale gebied.
  • Geen Symptomen: Velen met een SOA ervaren mogelijk geen symptomen, wat het belang van regelmatige controles benadrukt.

SOA's worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten die van persoon op persoon kunnen worden overgedragen tijdens seksueel contact.

SOA's kunnen worden gediagnosticeerd door een zorgverlener na een lichamelijk onderzoek en tests van lichaamsvloeistoffen. Behandeling omvat meestal antibiotica of antivirale medicijnen, afhankelijk van het type SOA.

Leven met een SOA kan uitdagend zijn, maar vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om complicaties te voorkomen. Veilig vrijen en het laten testen op SOA's dragen bij aan het beheersen van de verspreiding.

Als je bezorgd bent over SOA's, symptomen ervaart of risico loopt, raadpleeg dan je zorgverlener voor tests, diagnose en bespreking van veilige seksuele praktijken. Het is belangrijk om je seksuele gezondheid serieus te nemen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!