Onderzoek

Sigmoidoscopie

Een sigmoidoscopie is een medische procedure waarbij een flexibele buis met een camera, een sigmoidoscoop genaamd, wordt gebruikt om het onderste deel van de dikke darm, het sigmoïde colon, te onderzoeken. Het is een nuttige diagnostische tool voor het opsporen en beoordelen van aandoeningen in dit deel van de darm.

Een sigmoidoscopie kan worden uitgevoerd om verschillende redenen, zoals:

  • Screening: Het controleren op poliepen, ontsteking of andere afwijkingen in de dikke darm.
  • Diagnose: Het stellen van een diagnose bij symptomen zoals bloed in de ontlasting, diarree, buikpijn of veranderingen in de stoelgang.
  • Surveillance: Het volgen van patiënten met een voorgeschiedenis van darmproblemen, zoals poliepen of colitis.

Tijdens een sigmoidoscopie wordt de sigmoidoscoop via de anus ingebracht en geleidelijk door het sigmoïde colon geschoven. De camera aan het uiteinde verzendt beelden naar een monitor, zodat de arts het darmlumen kan inspecteren. Indien nodig kunnen poliepen worden verwijderd of weefselmonsters worden genomen.

De procedure is doorgaans snel en vereist geen verdoving. Het kan enig ongemak veroorzaken, maar de meeste mensen herstellen snel. Er kunnen enkele voorbereidingen nodig zijn, zoals een darmspoeling voorafgaand aan de procedure.

Als je een sigmoidoscopie wordt aanbevolen, bespreek dan eventuele zorgen of vragen met je zorgverlener. Ze kunnen je informeren over de procedure, mogelijke voorbereidingen, en wat je kunt verwachten tijdens de ingreep.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!