Onderzoek

Slokdarmmanometrie

De slokdarmmanometrie is een diagnostische test die wordt gebruikt om de spierbewegingen en druk in de slokdarm te meten. Het helpt bij het evalueren van problemen zoals slikstoornissen, zuurbranden en pijn op de borst.

Tijdens de slokdarmmanometrie wordt een dunne, flexibele buis (katheter) via de neus ingebracht en voorzichtig naar de slokdarm geleid. De katheter is voorzien van sensoren die de druk in verschillende delen van de slokdarm meten terwijl de patiënt slikt. Dit geeft informatie over de spierbewegingen en coördinatie tijdens het slikken.

De slokdarmmanometrie is een comfortabele procedure waarbij de patiënt zit of ligt. Je mag enkele uren voor de test niet eten of drinken. De exacte voorbereidingsinstructies zullen worden verstrekt door de zorgverlener.

Na de slokdarmmanometrie worden de resultaten geanalyseerd en besproken met de patiënt. Ze kunnen helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling.

De slokdarmmanometrie is over het algemeen een veilige procedure, maar er kunnen enkele risico's zijn, zoals irritatie van de neus en keel. Het is belangrijk om eventuele vragen of zorgen te bespreken met de zorgverlener.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!