Stamceltransplantatie is een behandeling die wordt gebruikt om beschadigde of zieke cellen in het lichaam te vervangen door gezonde stamcellen. Deze stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot verschillende soorten cellen in het lichaam en worden gebruikt om het beenmerg te herstellen en het immuunsysteem te versterken.
Hoe werkt het? Eerst krijgt de patiënt een hoge dosis chemotherapie of bestraling om de ongezonde cellen te vernietigen. Vervolgens worden de gezonde stamcellen, die vooraf zijn verzameld uit het beenmerg of het bloed van de patiënt of een donor, toegediend via een infuus.
Deze transplantatie kan autologe (van de patiënt zelf) of allogene (van een donor) stamcellen omvatten.
Het doel van de stamceltransplantatie kan variëren, zoals het genezen van bepaalde bloedaandoeningen, het behandelen van bepaalde soorten kanker of het herstellen van het immuunsysteem na intensieve behandelingen.
Hoewel stamceltransplantatie potentieel levensreddend kan zijn, kan het ook bijwerkingen en complicaties met zich meebrengen. Het behandelingsplan en het type transplantatie worden bepaald door een team van medische professionals, die de patiënt nauwlettend zullen volgen tijdens het hele proces.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!