Onderzoek

Stoelgangsonderzoek

Een stoelgangsonderzoek, ook bekend als een fecesonderzoek, is een medische test waarbij een monster van stoelgang wordt geanalyseerd om informatie te verkrijgen over de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en om mogelijke problemen te diagnosticeren.

Een stoelgangsonderzoek kan worden aanbevolen om verschillende redenen, zoals:

  • Diagnose: Het helpen bij de diagnose van gastro-intestinale aandoeningen zoals infecties, ontstekingen, parasitaire infecties, of occult bloed in de stoelgang.
  • Monitoring: Het volgen van de behandeling en het evalueren van de effectiviteit ervan bij bepaalde darmziekten.
  • Screening: Het screenen op darmkanker door te zoeken naar verborgen bloedsporen in de stoelgang.

Tijdens een stoelgangsonderzoek wordt een monster van je stoelgang verzameld en naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Het laboratorium kan verschillende tests uitvoeren, afhankelijk van de specifieke doelstellingen, zoals het zoeken naar bacteriën, parasieten, occult bloed of andere afwijkingen.

In de meeste gevallen hoef je geen speciale voorbereidingen te treffen voor een stoelgangsonderzoek. Het verzamelen van een stoelgangmonster kan meestal thuis worden gedaan met behulp van een speciale container. Zorg ervoor dat je de instructies van je zorgverlener opvolgt voor een nauwkeurige test.

Als je een stoelgangsonderzoek wordt aanbevolen, bespreek dan eventuele zorgen of vragen met je zorgverlener. Ze kunnen je informeren over de procedure, hoe je een monster moet verzamelen en wat je kunt verwachten na de test.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!