Onderzoek

Synacthentest

Dienst:

Endocrinologie

De Synacthentest is een onderzoek dat wordt uitgevoerd om de functie van de bijnieren te beoordelen. De bijnieren zijn kleine klieren bovenop de nieren die hormonen produceren die belangrijk zijn voor het reguleren van verschillende lichaamsfuncties.

Tijdens de Synacthentest wordt er een synthetisch hormoon genaamd Synacthen (tetracosactide) toegediend via een injectie in een spier of ader. Synacthen bootst het natuurlijke hormoon ACTH na, dat normaal gesproken door de hypofyse wordt afgegeven om de bijnieren te stimuleren om cortisol te produceren.

Na de injectie worden er gedurende een bepaalde periode meerdere bloedmonsters afgenomen om de cortisolspiegels te meten. Cortisol is een belangrijk hormoon dat helpt bij het reguleren van de stofwisseling, het immuunsysteem en de reactie op stress.

Het doel van de Synacthentest is om te zien hoe de bijnieren reageren op de toediening van Synacthen en om eventuele problemen met de bijnierfunctie te identificeren, zoals bijnierinsufficiëntie.

Voorafgaand aan het onderzoek zal de arts instructies geven over hoe te handelen en eventuele medicatie die van invloed kan zijn op de testresultaten. Het is belangrijk om de instructies nauwgezet op te volgen om nauwkeurige resultaten te verkrijgen.

De Synacthentest is een veilige en effectieve manier om de bijnierfunctie te beoordelen en kan helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling indien nodig.

Het is essentieel om eventuele vragen of zorgen over de Synacthentest met het medische team te bespreken om een goed begrip te hebben van het onderzoek en de betekenis van de resultaten.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!