Aandoeningen

Tenniselleboog

Dienst:

Orthopedie
Een tenniselleboog (epicondylitis radialis) typeert zich door pijn aan de buitenkant van de elleboog. Hier bevindt zich de aanhechting van de strekspieren van de pols. Het begint meestal met een ontsteking ten gevolge van een overbelasting. Later volgen er microscopisch kleine scheurtjes in de pees. De pees probeert zich te herstellen en wanneer dat niet lukt kan een tenniselleboog chronisch worden. Door de meerdere scheurtjes ontstaan er littekens in de pees. Hierdoor gaat de kwaliteit van de pees achteruit en kan het langer duren voordat de pees zich kan herstellen.

Welk onderzoek?

Tijdens het onderzoek bij de arts zal deze vragen de spier aan te spannen om de pijn uit te lokken. Ook rekken van de spier is meestal pijnlijk. Tenslotte is druk op de buitenkant van de elleboog vaak zeer gevoelig.

Meestal worden een Röntgenfoto van de elleboog en een echografie aangevraagd maar dit is niet altijd nodig.

Welke behandeling?

Er wordt altijd eerst gestart met een conservatieve behandeling. Een operatie is nooit de eerste keuze. 90% van de patiënten evolueert gunstig met conservatieve therapie na één jaar. De conservatieve behandeling bestaat uit kinesitherapie, ontstekingsremmers, ijsapplicatie en het dragen van een tennisarmbandje wat de strekpezen zal ontlasten.Eventueel wordt een cortisone infiltratie toegediend.

Operatief ingrijpen

Met een kleine insnede worden de strekpezen grondig geëvalueerd. De zieke stukken (tendinose) worden hierbij weggesneden. Immobilisatie is slechts kortstondig nodig na een operatieve ingreep.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!