Onderzoek

Thoracoscopie

Thoracoscopie is een medische procedure waarbij een dunne, flexibele buis met een camera, een thoracoscoop genaamd, wordt ingebracht in de borstholte om de structuren in de borst, zoals de longen, borstwand en borstvlies, te onderzoeken. Het is een diagnostisch hulpmiddel voor het identificeren en behandelen van aandoeningen in dit gebied.

Thoracoscopie wordt uitgevoerd om verschillende redenen, waaronder het diagnosticeren en behandelen van longaandoeningen, het verwijderen van abnormale gezwellen of cysten, het evalueren van letsel na een ongeval en het onderzoeken van de oorzaak van vochtophoping in de borstholte (pleurale effusie).

Tijdens een thoracoscopieprocedure maakt je chirurg meestal één of meer kleine incisies in de borstwand. De thoracoscoop, die is verbonden met een camera, wordt ingebracht via deze incisies. De camera stuurt beelden naar een monitor, waardoor je chirurg de binnenkant van de borstholte kan bekijken en eventuele afwijkingen kan identificeren.

Thoracoscopie wordt meestal uitgevoerd onder algehele of lokale verdoving. Het is een minimaal invasieve procedure, wat betekent dat er slechts kleine incisies worden gemaakt, wat resulteert in minder pijn en een sneller herstel in vergelijking met traditionele chirurgie.

De voordelen van thoracoscopie zijn onder meer minder pijn, kortere hersteltijd en minder littekenvorming dan bij openborstchirurgie. Het is ook een effectieve manier om aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen.

Na de thoracoscopieprocedure zul je enige tijd onder toezicht staan om te herstellen. Je kunt na verloop van tijd geleidelijk je normale activiteiten hervatten, maar dit moet worden besproken met je zorgverlener.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!