Behandeling

Thyroïdectomie

Dienst:

Endocrinologie

Partiële/totale thyroïdectomie is een chirurgische behandeling die wordt uitgevoerd bij aandoeningen van de schildklier. De schildklier is een vlindervormige klier in de hals die verantwoordelijk is voor het produceren van hormonen die de stofwisseling en andere belangrijke lichaamsfuncties reguleren.

Bij sommige schildklieraandoeningen, zoals schildklierknobbels, struma (vergrote schildklier) of schildklierkanker, kan een partiële of totale thyroïdectomie nodig zijn. Dit houdt in dat een deel (partiële) of de gehele schildklier (totale) wordt verwijderd door een ervaren chirurg.

De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algehele verdoving, zodat de patiënt tijdens de procedure geen pijn of ongemak voelt. De chirurg maakt een kleine incisie in de hals om toegang te krijgen tot de schildklier.

Bij een partiële thyroïdectomie wordt alleen het aangetaste deel van de schildklier verwijderd, terwijl bij een totale thyroïdectomie de hele schildklier wordt verwijderd.

Na de operatie kunnen patiënten enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven voor observatie en herstel. Het herstelproces kan variëren van persoon tot persoon, maar de meeste mensen kunnen na enkele weken weer hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Na een partiële/totale thyroïdectomie kan de patiënt schildklierhormoon-suppletietherapie nodig hebben om het hormoongehalte in het lichaam in balans te houden en eventuele hormoondeficiënties te corrigeren.

De behandeling en nazorg na een partiële/totale thyroïdectomie worden zorgvuldig opgevolgd door het medische team, en regelmatige controles en bloedonderzoeken kunnen onderdeel zijn van het follow-up plan.

Het is belangrijk voor patiënten om alle instructies van hun zorgverlener op te volgen en eventuele zorgen of bijwerkingen te bespreken. Het herstel en de prognose na een partiële/totale thyroïdectomie zijn over het algemeen gunstig, en de meeste mensen ervaren een verbetering van hun gezondheid na de behandeling.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!