Aandoeningen

Tinnitus of oorsuizen

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een aandoening waarbij iemand geluiden hoort die niet van buitenaf komen. Deze geluiden kunnen variëren van een piep, ruis, fluitend geluid tot een brom of een ander soort geluid. Tinnitus kan in één of beide oren voorkomen en kan zacht, luid, tijdelijk of permanent zijn.

De exacte oorzaak van tinnitus is vaak moeilijk vast te stellen, maar het kan verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende factoren zijn blootstelling aan harde geluiden, gehoorverlies als gevolg van veroudering, oorinfecties, verstopping van het oor door oorsmeer, bepaalde medicijnen en zelfs stress. Hoewel tinnitus zelf geen ziekte is, kan het een symptoom zijn van onderliggende medische aandoeningen, zoals gehoorverlies of problemen met het gehoororgaan.

Tinnitus kan een grote impact hebben op het dagelijks leven van degenen die eraan lijden. Het constante geluid in de oren kan leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen, stress, angst en zelfs depressie. Het is belangrijk om te weten dat tinnitus bij de meeste mensen geen teken is van een ernstige medische aandoening en dat er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn om de symptomen te verlichten.

Een van de eerste stappen bij het omgaan met tinnitus is het raadplegen van een medisch professional, zoals een KNO-arts. Zij kunnen de oorzaak van de tinnitus helpen vaststellen en een geschikte behandeling aanbevelen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!