Aandoeningen

Tonsilstenen

Tonsilstenen, ook bekend als tonsillolieten, zijn kleine brokjes of klompjes die zich vormen in de plooien van de amandelen, ook wel de keelamandelen genoemd. Ze bestaan uit voedselresten, bacteriën en andere deeltjes die zich ophopen en verharden in de amandelcrypten.

Tonsilstenen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder een slechte adem, een vieze smaak in de mond, keelpijn, moeite met slikken en soms een gevoel van een brok in de keel. Ze zijn meestal onschadelijk, maar kunnen ongemak veroorzaken en de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Hoewel de precieze oorzaak van tonsilstenen niet volledig bekend is, worden ze geassocieerd met factoren zoals chronische ontsteking van de amandelen, vergrote amandelen, slechte mondhygiëne en ophoping van bacteriën en deeltjes in de amandelcrypten.

De behandeling van tonsilstenen kan variëren, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Bij milde gevallen kunnen goede mondhygiënepraktijken, zoals regelmatig spoelen met zoutwater, helpen om de amandelcrypten schoon te houden en de vorming van tonsilstenen te verminderen. Voor ernstigere gevallen kunnen verwijdering van de tonsilstenen met behulp van een wattenstaafje, irrigatie van de amandelcrypten of in sommige gevallen chirurgische verwijdering van de amandelen (tonsillectomie) worden overwogen.

Het is raadzaam om een arts te raadplegen als je symptomen van tonsilstenen ervaart. Een medisch professional kan de diagnose bevestigen en de meest geschikte behandelingsopties aanbevelen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!