Onderzoek

Transvaginale echografie

Dienst:

Gynaecologie

Transvaginale echografie is een medische procedure waarbij geluidsgolven worden gebruikt om beelden te genereren van de organen in het bekkengebied van een vrouw. Het wordt uitgevoerd met behulp van een speciale echografiesonde die in de vagina wordt ingebracht, waardoor gedetailleerde beelden van de baarmoeder, eierstokken en andere structuren kunnen worden verkregen.

Transvaginale echografie wordt vaak gebruikt om gynaecologische problemen te diagnosticeren. Het kan helpen bij het identificeren van aandoeningen zoals vleesbomen, cysten, endometriose, en het monitoren van zwangerschappen in de vroege stadia. Deze procedure is veilig en effectief, en kan belangrijke informatie verschaffen aan artsen.

Voorafgaand aan de transvaginale echografie wordt meestal aanbevolen dat je een volle blaas hebt. Dit kan helpen om bepaalde structuren beter te visualiseren. Ook is het belangrijk om te weten dat de procedure meestal wordt uitgevoerd terwijl je op een onderzoekstafel ligt met je benen in steunen, vergelijkbaar met een normaal gynaecologisch onderzoek

De procedure begint met het inbrengen van een dunne echografiesonde, bedekt met een condoom en glijmiddel, in de vagina. Dit kan enig ongemak veroorzaken, maar de meeste vrouwen vinden het draaglijk. De geluidsgolven worden via de sonde uitgezonden en de teruggekaatste golven worden omgezet in beelden op een computerscherm. De arts kan de beelden in real-time bekijken en eventueel foto's vastleggen voor verdere evaluatie.

Na de transvaginale echografie kun je meestal direct je normale activiteiten hervatten. Eventueel kan er wat lichte spotting optreden, maar dit is meestal minimaal. De verkregen beelden worden beoordeeld door een specialist, die de resultaten met je zal bespreken en eventuele vervolgstappen zal aanbevelen.

Als je meer vragen hebt of je voorbereiding op de procedure nog beter wilt begrijpen, neem dan gerust contact op met je behandelend arts of gynaecoloog. Ze zijn er om je te begeleiden en al je vragen te beantwoorden.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!