Behandeling

Trommelvliesbuisjes of transtympanale drains

Trommelvliesbuisjes, ook wel transtympanale drains genoemd, zijn kleine buisjes die chirurgisch in het trommelvlies worden geplaatst om vocht af te voeren en de druk te reguleren in het middenoor. Deze buisjes worden meestal gebruikt bij kinderen die herhaaldelijk last hebben van middenoorinfecties of vocht achter het trommelvlies.

De procedure voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes is relatief eenvoudig en wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving in het dagziekenhuis. De buisjes worden in het trommelvlies geplaatst, waardoor overtollig vocht kan weglopen en de ventilatie van het middenoor verbetert.

Deze behandeling heeft verschillende voordelen, zoals het verminderen van het aantal middenoorinfecties, het verlichten van oorpijn en het verbeteren van het gehoor. De buisjes blijven meestal enkele maanden tot enkele jaren in het trommelvlies zitten en vallen er daarna vanzelf uit.

Na de plaatsing van trommelvliesbuisjes is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om waterblootstelling te beperken, zoals het dragen van oordopjes tijdens het zwemmen of baden. Regelmatige follow-up afspraken met een KNO-arts zijn ook belangrijk om de buisjes te controleren en indien nodig te verwijderen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!