Onderzoek

Urease ademtest

De Urease ademtest is een diagnostische test die wordt gebruikt om de aanwezigheid van de bacterie Helicobacter pylori in de maag te detecteren. Deze bacterie kan verantwoordelijk zijn voor maagzweren, gastritis en andere maag-darmproblemen.

Tijdens de test krijgt de patiënt een oplossing van ureum in sinaasappelsap. Als de bacterie Helicobacter pylori aanwezig is in de maag, zal deze het ureum afbreken en een specifieke stof (kooldioxide) vrijgeven. Vervolgens wordt de adem van de patiënt geanalyseerd om te kijken naar de aanwezigheid van deze specifieke stof.

De Urease ademtest is eenvoudig, niet-invasief en pijnloos. Het vereist geen invasieve procedures zoals gastroscopie. Het is belangrijk om gedurende een bepaalde periode voor de test bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en zuuronderdrukkende middelen, te vermijden, omdat deze de resultaten kunnen beïnvloeden.

De test kan helpen bij het stellen van de diagnose van een Helicobacter pylori-infectie en het beoordelen van de effectiviteit van de behandeling. Het is belangrijk om de resultaten van de Urease ademtest te bespreken met een gastro-enteroloog om verdere stappen te bepalen, zoals antibioticabehandeling of vervolgtests.

Voorbereiding:

  • Op de dag van het onderzoek mag je je tanden poetsen, maar roken is verboden.
  • Je dient NUCHTER te zijn, wat betekent dat je niet mag eten of drinken voorafgaand aan het onderzoek.
  • De test wordt ten vroegste uitgevoerd 8 weken nadat je de behandeling tegen Helicobacter pylori (HP) hebt ingenomen.
  • Gedurende de 4 weken voorafgaand aan de test mag je geen antibiotica hebben gebruikt.
  • Stop 2 weken voor de test met het innemen van maagzuurremmers.
  • Vanaf 2 dagen voor de test dien je geen voedingsmiddelen te gebruiken die van nature wat meer koolstof-13 bevatten, zoals maïs (cornflakes), popcorn, rietsuiker, ananas, kiwi en tequila.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!