De Vastenproef is een onderzoek dat wordt uitgevoerd om de functie van de hypofyse en de bijnieren te beoordelen. De hypofyse is een kleine klier in de hersenen die verschillende hormonen produceert, waaronder het hormoon ACTH, dat de bijnieren stimuleert om cortisol te produceren.
Tijdens de Vastenproef wordt gevraagd om gedurende een bepaalde periode, meestal 's nachts en 's ochtends, niet te eten of te drinken. Hierdoor ontstaat een periode van vasten, waarbij de normale voedsel- en vloeistoftoevoer wordt onderbroken.
Na de vastenperiode worden er meerdere bloedmonsters afgenomen om de cortisolspiegels te meten. Ook kan er tijdens het vasten een injectie met Synacthen (tetracosactide) worden toegediend om de bijnieren extra te stimuleren.
Het doel van de Vastenproef is om te zien hoe de cortisolspiegels reageren op het vasten en/of de Synacthen-stimulatie. Op basis van de resultaten kan de arts beoordelen of de hypofyse en bijnieren normaal functioneren en of er sprake is van bijnierinsufficiëntie of andere hormonale problemen.
Voorafgaand aan het onderzoek zal de arts instructies geven over hoe te handelen en eventuele medicatie die van invloed kan zijn op de testresultaten. Het is belangrijk om de instructies nauwgezet op te volgen om nauwkeurige resultaten te verkrijgen.
De Vastenproef is een veilige en effectieve manier om de hormonale functie van de hypofyse en bijnieren te beoordelen en kan helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling indien nodig.
Het is essentieel om eventuele vragen of zorgen over de Vastenproef met het medische team te bespreken om een goed begrip te hebben van het onderzoek en de betekenis van de resultaten.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!