Onderzoek

Ventilatie-perfusiescan (V/Q-scan)

Een ventilatie-perfusiescan, ook wel V/Q-scan genoemd, is een medische beeldvormingstest die wordt gebruikt om de bloedstroom (perfusie) en luchtstroom (ventilatie) in de longen te beoordelen. Het is een diagnostisch hulpmiddel om longaandoeningen en longembolieën te identificeren.

Een V/Q-scan wordt voorgeschreven om de oorzaak van ademhalingsproblemen of de aanwezigheid van longembolieën (bloedstolsels in de longslagaders) te onderzoeken. Het kan helpen bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het bepalen van de ernst van longaandoeningen.

Tijdens een V/Q-scan krijg je een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend via een injectie of inhalatie. Deze stof wordt gevolgd terwijl het zich door de longen beweegt. Vervolgens worden beelden gemaakt met behulp van een speciale camera om de verdeling van de radioactieve stof in de longen te visualiseren. Dit biedt informatie over zowel de luchtdoorstroming als de bloedstroom.

Een V/Q-scan wordt uitgevoerd in een medische beeldvormingsafdeling of een ziekenhuisomgeving. Het is een niet-invasieve test en duurt meestal enkele uren.

De V/Q-scan is nuttig bij het vaststellen van de oorzaak van ademhalingsproblemen en het diagnosticeren van longembolieën. Het is een veilige en effectieve manier om de longfunctie te beoordelen.

Na de V/Q-scan kun je meestal met je dagelijkse activiteiten doorgaan. De radioactieve stof heeft doorgaans een korte halfwaardetijd, wat betekent dat het snel uit je lichaam wordt geëlimineerd.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!